Hela dagen den 5 maj har jag tillbringat tillsammans med ett antal skrivande kollegor i det undersköna Prag, det grönskande, frodiga, syrendoftande och kastanjeträdsblommande Prag med sina vackra gamla hus och mängder av kyrkor med smäckra spiror och floden som rinner rakt igenom alltihop.
Vid en lunch på den svenska ambassadörens vackra residens med vad som kanske är stadens vackraste utsikt, fick vi möjlighet att träffa och prata med Sveriges handelsminister, Eva Björling. För mig blev hon en positiv överraskning. Hon var rak och tydlig om vad Sverige och inte minst hon vill göra under Sveriges EU-ordförandeskap som börjar den 1 juli.
”Handling, inte bara ord”, så kan man kort sammanfatta det hon sa, och ett exempel hon gav utan att blinka var att man ”snackat mycket men det har blivit väldigt lite verkstad”. Hon talade om den frustration som uppstod när 20 EU-länder var överens om att minska protektionismen och sedan 17 av dessa 20 åkte hem och gjorde precis tvärtom: införde fler protektionistiska regler. Att hon dessutom är till hälften tornedaling kändes som ett extra plus eftersom de allra flesta som har fler kulturer och språk inom sig blir berikade och får ett större ”register”. Det kändes som om också handelsministern hör till dem. ”Pieni, mutta pippurinen”, som hon sa. Det tyckte jag passade bra in på hennes sätt att ta sig an stora och svåra frågor.
Den 6 maj röstar den tjeckiska senaten (överhuset) om det så kallade Lissabonfördraget.
En viktig rådgivare till Tjeckiens president Vaclav Klaus förklarade vad som mycket väl kan tänkas inträffa: ett antal senatorer kan begära att landets konstitutionsdomstol ska kontrollera att Lissabonfördraget inte strider mot någonting i landets grundlag. Om domstolen finner att fördraget i någon del strider mot grundlagen, faller fördraget. Om domstolen säger att fördraget inte står i strid med landets grundlag, hamnar det på president Klaus bord för godkännande. Varpå presidenten – sannolikt – avvisar det. Dock har han, enligt den rådgivare vi träffade, lovat att inte göra så före Irlands folkomröstning. Intressant…
Fortsättning följer från Prag.