Migri – Migrationsverket i Finland – informerar om att det förra året genomförde flera kontrollbesök på förläggningarna (i Sverige kallade ”asylboenden”, min anm.). Ur tillsynsrapporten:

Förläggningarnas verksamhet generellt ändamålsenligt, även om också brister hittades.

Bristerna som upptäcktes vid kontrollbesöken var enligt granskningsrapporten för år 2018 vanligtvis små och på de flesta av förläggningarna var verksamheten ändamålsenlig.

De allvarligare bristerna som upptäcktes handlade om personalantal, bristfällig introduktion för personalen och förläggningens säkerhetsföreskrifter.

Migrationsverket lanserade det nuvarande riksomfattande tillsynsprogrammet för mottagningssystemet för asylsökande 2016.

Olli Snellman, chef för resultatområdet, säger:

Ifall vi upptäcker brister för verksamheten på en förläggning, kräver vi att bristerna ska korrigeras och följer upp situationen. Syftet med kontrollen är att förbättra förläggningarnas verksamhet och enhetlighet samt att korrigera eventuella fel och brister. Kontrollerna finns för att kunna ha ett bra samarbete med förläggningarna och för att ständigt kunna utveckla verksamheten.

Vidare i rapporten:

År 2018 genomförde Migrationsverket totalt 22 kontrollbesök på förläggningarna. Vid besöken gjordes bland annat en genomgång av förläggningarnas allmänna verksamhet, genomförandet av olika tjänster, återkoppling från kunderna (här menas ”de asylsökande”), säkerhet och förläggningarnas personalrutiner.

I slutet av år 2018 fanns totalt 49 förläggningar, varav 6 var enheter för minderåriga.

Migri övervakar också hur hälsovården för de asylsökande arrangeras på förläggningarna:

De inledande hälsokontrollerna och vaccineringarna för de asylsökande ska genomföras på ett ändamålsenligt sätt som fastställs enligt kontrollbesöken. Förläggningens sjukvårdare och hälsovårdare genomför en inledande intervju om hälsa inom två veckor från det att den asylsökande har anlänt till landet. Vid kontrollen bedöms till exempel behovet av akut och omedelbar vård.

Även om förläggningarnas externa hälsovårdstjänster inte ingår direkt i tillsynsprogrammet, hade tillgången till rådgivande vård och skolhälsovård förbättrats enligt tillsynsrapporten. De största variationerna finns fortfarande i tillgängligheten av tjänster för psykisk hälsa på olika orter. Som asylsökande använder man dels samma tjänster som de övriga kommuninvånarna, och i vissa kommuner kan kön till dessa tjänster vara längre än i andra.

År 2018 genomförde verket 22 kontrollbesök som handlade om hälsovård.

Den 31 december 2018 fanns totalt 10.677 asylsökande inskrivna på förläggningarna eller i privata boenden i Finland. 10.609 var medlemmar i familjer. Endast 2.180 av dem väntade på beslut på asylansökan i första instans; de övriga (75 procent) har fått avslag men har överklagat och väntar på beslut från domstol. 68 minderåriga asylsökande som kommit ensamma var inskrivna i systemet.

Här kan hela tillsynsrapporten Vastaanottojärjestelmän valvontaraportti 2018 läsas (endast på finska).