I sin nyårshälsning gläds statsminister Juha Sipilä (C) åt att långtidsarbetslösheten har minskat, till följd av landets goda ekonomiska tillväxt. Sysselsättningsgraden steg i år till 72 procent, vilket också var regeringens mål. För att trygga välfärdssamhället är det viktigt att arbetslösheten fortsätter att minska, säger Sipilä.
– Under nästa valperiod måste sysselsättningsgraden höjas till 75 procent.
Statsminister Sipilä säger också att minnesåret för inbördeskriget 1918 har förenat nationen.
Vår önskan gick i uppfyllelse. Minnesåret har svetsat samman nationen. Efter hundra år har det äntligen varit möjligt att sörja tillsammans, utan hämnd och bitterhet.
Han säger också:
I partiledarnas gemensamma uttalande gav vi också ett löfte om att värna om den finländska rättsstaten, som bygger på respekt för lagar och på ett oberoende rättsväsende. Vi framhöll att ingen får ta rätten i egna händer i Finland.
Vi bör komma ihåg rättsstatens principer även när det gäller de senaste veckornas nyheter från Uleåborg. De misstänkta fallen av sexuellt utnyttjande av minderåriga har väckt upprördhet och förargelse bland medborgarna.
För det första ska var och en som kommer till Finland följa den finländska lagstiftningen och respektera varje människas rätt till integritet. Detta är ett absolut krav. De som har gjort sig skyldiga till brott ställs till svars i enlighet med rättsstatens principer. Grova brott har dessutom en negativ inverkan på möjligheterna att få permanent uppehållstillstånd.
För det andra finns det skäl att betona att det även i detta fall är individer, inte befolkningsgrupper, som har gjort sig skyldiga till de misstänkta brotten. Det är polisens sak att utreda brotten och rättsväsendets sak att döma ut straffen. Min vädjan är att händelserna inte ska bli ett verktyg för att hetsa till hat mot flyktingar eller personer med utländsk bakgrund. Jag vill påminna om att det i en rättsstat är straffbart att ta rätten i egna händer, liksom också att sprida hatpropaganda.
Statsministern påminner vidare om att det i juli nästa år har förflutit exakt hundra år sedan Finland införde en republikansk regeringsform. Enligt honom firar vi demokratin redan i april då riksdagsvalet ordnas.
Något som är viktigt och bidrar till stabiliteten i världens stabilaste land (The Fund for Peace, Fragile States Index 2018) – och som starkt skiljer Finland från Sverige – är det som statsminister Sipilä också framhåller:
Till Finlands styrkor hör vår förmåga att samarbeta över ideologiska gränser. Vi ska slå vakt om denna tradition även i framtiden.
Under den senaste tiden har vi fått se exempel på hur brist på samarbetsförmåga kan rubba till och med stabila demokratier.
Partierna bör kunna bevara en levande kontakt med medborgarnas tankar och förväntningar. Om denna kontakt bryts, är det andra krafter som tar över partiernas roll. I värsta fall står vi öga mot öga med extrema rörelser som öppet föraktar principerna för demokrati, rättsstaten och mänskliga rättigheter. Vi får inte glömma vilken förödande inverkan sådana krafter kan ha, utan bör dra lärdom av historien.
Kommentar: Kanske finns Sverige i hans tankar när han talar om dessa styrkor i Finland, för också detta är viktigt och syns inte mycket av i Sverige. Det är inte svårt att tänka på just Sverige och den sanslösa regeringsbildarcirkus som pågår sedan snart fyra månader, på grund av den totala oförmågan att acceptera det i dagsläget andra största partiet i riksdagen. Hellre låter man demokratin naggas rejält i kanten och lämnar Sverige som ett roderlöst fartyg på villande hav. Lyssna på Finlands statsminister, är min uppmaning, som jag dock med 100 procents säkerhet vet klingar för döva öron.