Självständighetsdagen den 6 december 2021
Något om presidentparets program under Självständighetsdagen:
Om Finlands självständighetsdag. Ur texten:
Självständighetsdagen har en prägel av högtidlighet och fosterländskhet. En gudstjänst där presidenten och regeringen närvar hålls i domkyrkan i Helsingfors. Dagspolitiken läggs åt sidan och tacksamhet över självständigheten genomsyrar firandet.
Traditionen med två ljus i fönstret överfördes från hur allmänheten uppmärksammande nationalskalden Johan Ludvig Runebergs födelsedag 5 februari. I slutet av 1800-talet hade tända ljus i fönstret börjat symbolisera protester mot tidens förryskningsseder. Fönsterilluminationen var en etablerad nationalsed som enkelt kunde överföras till den nya självständighetsdagen 6 december på initiativ av det högersinnade Itsenäisyyden Liitto (Självständighetsförbundet). Under vissa perioder har traditionen ansetts representera en borgerlig fosterländskhet. Idag är det mer en tradition och ett personligt ställningstagande att tända två ljus i fönstret. I berättartraditionen finns det många tolkningar av sedens uppkomst och ljusens symbolik.
Fortsättningsvis har uppoffringarna för Finlands självständighet under vinterkriget och fortsättningskriget en framträdande roll i festligheterna. Sedan 1994 har krigsveteraner och senare också Lottor, inbjudits till slottsbalen som hedersgäster . Presidenten delar ut statliga hederstecken och Finlands försvarsmakt befordrar officerare på självständighetsdagen. Filmen Okänd soldat visas traditionellt på TV. Försvarsmaktens parad och uppvaktning vid hjältegravarna är också tecken på detta. I Helsingfors har studenternas tågat med facklor sedan 1951, med start från hjältegravarna på Sandudds begravningsplats.
Klicka på bilden för att lyssna.
Nationalsången Vår land/Maamme sjöngs starkt och vackert på Observatorieberget på morgonen.
Lästips:
• ”Finland är ett mirakel” – enligt Åboprofessorn Jan Otto Andersson var det ingen självklarhet att Finland skulle bli ett modernt välfärdsland – Svenska Yle 6 december 2021. Ur texten:
Enligt Andersson lades byggstenarna till Finlands framgångar redan tidigt.
– Vi var första landet i världen med en socialdemokratisk statsminister, först i världen med kvinnors rösträtt i val där kvinnor också var valbara.
Särskilt jämställdhet har spelat en stor roll i Finland.
– Vi var första landet i världen som samtidigt hade en kvinnlig statsminister och kvinnlig president.
———-För drygt tio år sedan slutade Andersson samla på statistik om Finland, det hade blivit allmänt känt att Finland var ett toppland. Framförallt då det kom till jämförelser i till exempel skolframgång och trygghet.
– När Finland fyllde hundra år publicerade statistikcentralen en lång rad med fakta som skröt förskräckligt med hur bra det var i Finland, från vaggan till graven. Nuförtiden presenterar Business Finland goda nyheter från Finland varje vecka. Det är inte roligt att samla på statistik mera utan det är myndigheterna som sköter den biten.
Själv nämner Andersson tryggheten och tilliten mellan finländarna som de saker som han värdesätter mest i dagens Finland. Rent dricksvatten och fungerande vattenförsörjning är också saker som vi kan vara stolta över.