Migrationsverket i Finland om integration och vad som görs på asylboendena för dem som väntar på beslut på sina asylansökningar:
Endast personer som fått uppehållstillstånd har rätt till integration
Migrationsverket har kritiserats för att asylsökande inte integreras i tillräckligt hög grad i det finländska samhället. Migrationsverket och förläggningarna som styrs av verket bär inte ansvaret för integrationen.
Asylsökande som inkvarteras på förläggningarna befinner sig i ett vänteläge, eftersom de väntar på att få veta om de får tillstånd att stanna i Finland. Den egentliga integrationen inleds först om asylsökanden får ett positivt beslut. Mottagningsverksamheten regleras i en annan lag än integration.
Förläggningarna förbereder asylsökande för ett självständigt liv
Vid förläggningarna understöds verksamhet som hjälper asylsökande att inleda ett självständigt liv om han eller hon får tillstånd att stanna i Finland. Vid förläggningarna arrangeras exempelvis arbets- och studieverksamhet för att uppmuntra till självständighet. Undervisning i finska eller svenska språket ger baskunskaper och en grund för eventuella fortsatta studier. Utöver detta ser man på förläggningarna till att de asylsökande får grundläggande fakta om det finländska samhället, eftersom de vistas i Finland åtminstone under den tid som deras ansökningar behandlas.
De asylsökande ges möjlighet att lära känna det finska samhället som en del av vardagen på förläggningen. Vid förläggningarna har man traditionellt arrangerat mångsidig hobbyverksamhet i samarbete med olika organisationer. Även hjälp från frivilliga är av stor betydelse då asylsökandena lär känna den nya livsmiljön.
Den egentliga integrationen sker i kommunerna
För den egentliga integreringen svarar kommunerna under ledning av NTM-centralerna (Närings-, trafik- och miljöcentralen) och Arbets- och näringsministeriet.
Rätt till tjänster enligt integrationslagen har de asylsökande som får ett positivt beslut och flyttar från förläggningen till kommunen. I detta fall utreder man exempelvis hur arbetserfarenheten eller utbildningen hos en asylsökande som fått uppehållstillstånd kan förenas med det finska utbildningssystemet och den finska arbetsmarknaden. Dessutom kan asylsökandens möjlighet att få arbete främjas med språkstudier.