Klicka på textrutan för att läsa hela texten Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration – intergovernmentally negotiated an agreed outcome (13 juli 2018).
Allt fler har börjat intressera sig för Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GGM) – på svenska kallat FN:s migrationsramverk. Upprop mot det här tänkta, globala migrationsramverket har startats och medier rapporterar från olika håll och med olika vinklingar och syn på vad det kommer att innebära, inte minst för Sverige. I slutet av inlägget finns några exempel på vad som skrivits och sagts i svenska medier och av svenska myndigheter.
Nämnas ska att jag på den svenska regeringens hemsida inte kunnat hitta någon information alls om detta. Jag har sökt på ”migrationsramverk” och på ”Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration”. Jag har frågat det svenska utrikesdepartmenetet två gånger om var på regeringens sajt information kan hittas men inte fått något svar på min enkla fråga. Skulle ett svar inkomma så kommer jag att lägga ut det här.
Det här är hur Finlands utrikesministerium ser på FN:s migrationsramverk i sina svar på frågor om detsamma:
FN:s medlemsstater har förhandlat om och sammanställt ett politiskt ramverk om säker, organiserad och reglerad migration. Ramverket definierar de centrala frågorna som gäller migrationen och olika sätt att angripa dem på ett sätt som är hållbart och fungerande för ursprungs- och transitländerna.
Ramverket är inte ett rättsligt bindande avtal och förutsätter inga ändringar av finsk lagstiftning.
Kommentar: Att ramverket inte är rättsligt bindande är viktigt och det anger också utrikesministeriet tydligt och klart i sitt första svar på frågor om CGM.
Ramverkets syfte är att reagera på den globala utmaningen tillsammans, globalt och att höja den gemensamma ambitionsnivån. I ramverket söker vi lösningar till de problem som migration medför, men också migrationens goda sidor och möjligheter tas upp. Idén är att finna metoder att hantera migrationen så att den blir trygg, organiserad och reglerad.
Kommentar: Det ligger ingenting alarmerande i detta. Det är lite flufford om ”höjd ambitionsnivå” och ”söka lösningar” och om såväl problem som goda sidor av migration tas upp.
I ramverket fastställs en gemensam vision, ledande principer och en referensram för samarbete som består av 23 mål. Målen gäller hela migrationscykeln, från bakomliggande orsaker till återsändande. De gäller bland annat bättre informationsförmedling, identifieringen av migranter, förhindrande av människohandel och människosmuggling, gränskontroller, integration och grundläggande tjänster, gästarbetare och återsändanden. Till sist dras det upp riktlinjer för genomförande och uppföljning.
Kommentar: Först lite mer fluff om ”gemensam vision” och ”ledande principer” och något om ett samarbete som består av 23 mål och något om vad de består av. Men kom ihåg – ha hela tiden ska ha i minnet att inget land behöver följa detta ramverk. Det är inte en överenskommelse, inte ett avtal, inte en konvention utan ett ramverk som inte är rättsligt bindande!
Ramverket ingriper inte i den nationella suveräniteten. Varje medlemsstat fattar själv beslut om lämpliga åtgärder. Det är tydligt formulerat i ramverket. Finland bestämmer fortsättningsvis om kontrollen av sin yttre gräns, vem som kommer in i landet och hur.
Kommentar: I Finland är alltså utrikesministeriet tydligt med att Finland fattar egna beslut och helt behåller kontrollen över sina gränser och vilka som får komma in i landet.
Ramverket ska godkännas på politiskt plan under en högnivåkonferens i Marrakesh i Marocko den 10–11 december 2018. Inrikesminister Kai Mykkänen företräder Finland vid konferensen. Det slutliga godkännandet sker därefter i FN:s generalförsamling där man eventuellt röstar om ärendet. Ramverket behöver inte undertecknas nationellt.
Kommentar: Återigen poängteras att ramverket inte har någon beslutande, bestämmande betydelse: ”Ramverket behöver inte undertecknas nationellt.” Och först ska det gå igenom två godkännanden och eventuellt också röstas om…
Finland har deltagit i förhandlingarna genom utrikesministeriet på tjänstemannanivå. Under processen har bland annat olika ministerier och intressegrupper vidtalats, till exempel civilsamhällesorganisationer, forskningsinstitutioner och arbetsmarknadsorganisationer.
Regeringen har informerat riksdagen om Finlands ståndpunkter, förhandlingsläget och överenskommelsens centrala innehåll. Eftersom migrationsfrågan är politiskt viktig anser statsrådet att det var synnerligen viktigt att ramverket behandlades i riksdagens stora utskott (15.6.2018 och 7.9.2018), i utrikesutskottet (12.6.2018) och i förvaltningsutskottet (5.9.2018). Utskotten hade inget att anmärka på vad gällde regeringens ståndpunkt. Statsrådet fick ta del av riksdagens positiva synpunkter i september 2018. En kompletterande skrivelse lämnas till riksdagen i november efter att ärendet behandlats i ministerutskottet.
Kommentar: Klart och tydligt om hur frågan om ramverket beretts i Finland.
Efter godkännandet kommer ramverket att användas nationellt, regionalt och globalt för att finna lösningar genom samarbete. FN-organen och hela samhällsspektret, från gräsrotsnivån till företag och civilsamhällesorganisationer, ska involveras. Resultaten utvärderas globalt vart fjärde år.
Kommentar: Inget bindande, inget som får någon påverkan på Finlands hantering av migrationen. Såvitt jag kan utläsa och förstå, i alla fall.
Några andra, slumpvis utvalda texter om migrationsramverket:
• Glöm vallöftena om minskad invandring – Skaraborgs Allehanda 25 oktober 2018
• Austria to follow US and Hungary by withdrawing from UN migration pact – The Independent 31 oktober 2018
• Bulgaria opposes UN pact for safe and orderly migration – Deutsche Welle 12 november 2018
• Six EU countries – and counting – back out from the global migration pact – Euractiv 12 november 2018• Opposition To The Global Compact For Migration Is Just Sound And Fury – Forbes 13 november 2018
• Czechs join other EU states rejecting U.N. migration pact – Reuters 14 november 2018
• Säg nej till FN:s globala migrationsavtal – Kristanstadsbladet 18 november 2018