Jag började blogga den 5 maj 2005. Här publicerar jag en text från den 13 december varje år från 2005 till och med den 13 december 2016:
2005: Traditionsenlig Lucia-lunch på Maria Elementarskola. Ur texten:
Idag, onsdag den 13 december, var jag återigen bjuden på Lucia-lunch på Maria Elementarskola. Rektor Eva Wikberg höll i det hela och talade om gamla traditioner, värda att bevara samt hälsade alla välkomna. ”Gamla” rektorn, Märta Franson, som funnits på skolan sedan 1949, var förstås också med och talade också till de församlade gästerna. Hon är nu 81 år gammal, men forfarande inblandad i mycket av vad som händer i skolan; dels för att hon är intresserad och för att skolan har varit hennes liv (och skolan inte hade kunnat leva utan henne!) i 55 år; dels för att hon bor i skolans hus.
2006: Finland: Talmannen vill förbjuda försäljning av tobak. Ur texten:
Statsmakten kunde enligt Lipponen besluta att tobaksförsäljningen upphör till exempel år 2040.
2007: Apropå inlägget: “Sprid ut de asylsökande dit jobb och bostad finns”. Ur texten:
Om det är en fördel att inte ha någon erfarenhet av det man skall utreda så ämnar jag anmäla min hund som biträde till honom.
2008: Finland: Det blev ingen liberal utlänningslag. Ur texten:
Den största förändringen gäller rätten att jobba. Det är också viktigt att vi skrivit in att man ska följa hur lagen fungerar, hur många som söker asyl, varifrån de kommer och hur de integreras. Och som det nu är kan man inte tala om en liberal lag.
2009: Öppenhet från båda håll = äkta integration. Ur texten:
Ett litet men gott exempel är att Östnylands (i Finland) Lucia i år är 16-åriga, muslimska Abir Waked med palestinsk pappa och finlandssvensk mamma.
2010: En anställd vid ett hem för s.k. minderåriga asylsökande unga män skriver om sina tankar kring (det första) terrordådet i Stocholms city. Ur texten:
Nu är ju frågan om dammen kommer att brista på grund av denna idioti i Stockholm. Vi får se. Jag tror oddsen är emot Sverige. Ärligt talat så tror jag att vi kommer att få se många fler sjuka handlingar i framtiden, speciellt eftersom Migrationsverket envisas med att ta dessa unga män på deras ord när det handlar om identitet, ålder och ”asylhistorier”.
2011: New York Times: ”From Finland, an Intriguing School-Reform Model”. Ur texten:
In Helsinki, the Education Ministry has had 100 official delegations from 40 to 45 countries visit each year since 2005. Schools there used to love the attention, making cakes and doing folk dances for the foreigners, Dr. Sahlberg said, but now the crush of observers is considered a national distraction.
2012: Enligt lagstiftare ska lagar inte följas och Polisen inte göra sitt jobb! Only in Sweden… Ur texten:
Ack dessa politiker med sina skadliga attityder! En attityd som säger att det är okej att begå lagbrott för en del människor i Sverige. Som nu miljöpartisten, som i Sveriges Radios inslag Politiker kritiserar polisen uttrycker sig så huvudlöst att man undrar vad som egentligen krävs för att bli riksdagsledamot och lagstiftare i bananmonarkin Sverige.
I Finland är man chockade och också oroliga för vad som händer med finska medborgares datatrafik, som till 90 procent går via Sverige.
2014: Julhälsning från Thanh. Ur texten:
Det blev många år i asylsystemet, och massor av byråkrati. Tre gånger var jag med Thanh på Vietnams ambassad för att försöka förmå dem att ge honom en resehandling så att han kunde utvisas eftersom han hade fått avslag på sin ansökan om asyl. Varje gång fick vi gå med oförrättat ärende. Inte ens Migrationsverkets dåvarande generaldirektör Dan Eliasson lyckades skaffa fram handlingar när han personligen lade sig i detta enskilda ärende och kontaktade Vietnams regering via UD, trots att han inför mängder av vittnen med skärpa påstått att han inte kunde göra någonting för att ärendet var överlämnat till Polisen. Detta agerande bakom ryggen på mig och övriga medlemmar i Medborgarnas flyktingombudsmans (MFO) kommitté gjorde för övrigt att jag slutade som just MFO – att ha att göra med en generaldirektör som så flagrant ljög och gick bakom ryggen på mig/oss var en omöjlighet.
2015: På Lucia-dagen tänker jag alltid på Abdullah Mosa. Ur texten:
På Lucia-dagen tänker jag alltid på Abdullah Mosa. Han var Minister Plenipotentiary vid Saudiarabiens ambassad under några av de år jag arbetade där. Jag höll ju på och ”integrerade” dem på ambassaden – ”tvingade” dem att fira alla kristna högtider och allas födelsedagar (tänk att de lät mig hållas!) – och Abdullah Mosa var ganska ny på sin post, han hade kommit två veckor före Lucia. Till Lucia-dagen, som jag ansåg också skulle firas på ambassaden, hade jag bakat små lussekatter och köpt pepparkakshjärtan med glasyrdekoration och ordet ”Lucia” spritsat tvärs över.
Oklar och okunnig rapportering om Migrationsverkets ”rättsliga ställningstagande” om säkerhetsläget i Afghanistan, till exempel, hör till sådant som skapar både oro och förvirring.
© denna blogg.