Ca 5.500 personer från Serbien har redan, sedan visumkravet slopades förra året, kommit till Sverige för att söka ”asyl” och de rest hit utan visum. Men Sverige ska inte vara en ”socialbyrå för asylturister”, vilket det i detta fall de facto blir frågan om. Meningen med viseringsfrihet är inte att man ska kunna resa till ett annat land som turist och sedan begära att man ska få bostad, skola, vård och försörjning på det landets bekostnad. Detta är vad som skett och sker från Serien, och än har man inte sett Sverige upphäva viseringsfriheten på grund av missbruket av densamma! OBS! Givetvis vet jag att romer kan ha det tufft i Serbien, men att vara utsatt för hot, diskriminering och lida av brist på vård räcker inte som asylskäl. Läs bland annat: ”Här vill vi stanna” – Expressen 2 november 2010
Den 8 november meddelade EU:s ministerråd att man beslutat att också bosniska och albanska medborgare nu ska kunna resa till Sverige och andra Schengen-länder utan visum, vilket de måste ha i dag. För Sveriges del innebär det sannolikt att asylinvandringen från dessa länder ökar.
I Sverige bor redan omkring 70.000 personer med bakgrund i Bosnien-Hercegovina. Och utanför svenska ambassaden i Sarajevo brukar köerna av visumsökande bosnier ringla långa. Från och med december i år ska bosnierna kunna resa fritt till Sverige i stället. Migrationsminister Tobias Billström:
Vi har länge varit varma förespråkare av att avskaffa visumtvånget.
Men det finns konkret anledning att känna stor oro för att effekten av detta blir som när Serbien befriades från viseringstvånget förra året. Det resulterade, som sagts ovan, i att mängder av serbiska medborgare, oftast romer, tog sig till bland annat Sverige och sökte asyl. Tobias Billström:
Vi vill att man drar lärdom av det serbiska exemplet. I Bosnien och Albanien ska nu informationskampanjer dras igång som förklarar vad viseringsfrihet innebär och att den också innebär ett ansvar. Man får en möjlighet att resa in i EU-länder, men att man då inte kan lämna in en asylansökan på oklara grunder.
Tobias Billström betonar att det alltid finns en möjlighet att upphäva viseringsfriheten, om den skulle visa sig inte fungera på ett tillfredsställande sätt. Men trots att 5.500 romer från Serbien kommit hit och sökt asyl så har viseringsfriheten inte upphävts…
EU:s krav är att alla länder, för att de ska slippa visumkravet, ska ha infört biometriska pass utrustade med ett datachip med information om personuppgifter samt ansiktsbild.
I Sverige bor i dag en stor grupp människor med rötter i Bosnien-Hercegovina. Hur många fler som kommer att söka sig till Sverige i samband med de nya visumreglerna är oklart. I den kommenterade dagordningen inför detta ministerrådsmöte skriver justitiedepartementet att ”det är sannolikt att antalet asylsökande från Albanien och Bosnien och Hercegovina ökar till Sverige”.