En text i en serie texter som publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och region den 11 september 2022. Texter tänkta att påminna om en del som hänt och  en del som inte hänt (!) sedan förra valet. Men mest om vad som händer nu  och vilka som säger, tycker, gör vad under tiden som är kvar tills det är val. Och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.
Klicka på bildrutan för att läsa tidigare inlägg under den här vinjetten.

Varför använder man inte begreppet ”utländska medborgare” eller ”utlänningar”?

Alltså. Hur länge ska asylinvandrade och deras anhöriga som också kommit hit betecknas som ”nyanlända” i Sverige? Det tänker jag på när jag läser/hör nedan nyhet med rubriken ”Projekt lär nyanlända om valet…”

 För att få rösta i ”valet” (med det menar väl SR P4 ”i riksdagsvalet”?) ska man vara svensk medborgare och har därmed varit i Sverige i minst sex år, sannolikt betydligt längre. Asylprocessen tar oftast lång tid, minst ett år eller mer, och innan man kan söka svenskt medborgarskap ska det gå ytterligare fem år och sedan kan det vara flera års väntan innan man beviljas detta. Enligt uppgift på Migrationsverkets sajt är ”tid till beslut” upp till ca 39 månader, det vill säga mer än tre år. Det kan också ta längre tid. För 25 procent av dem som sökte svenskt medborgarskap tog det mer 39 månader.

Då har dessa människor alltså varit här som allra, allra minst i sex år, i de flesta fall mycket längre. Varför betecknas de då fortfarande som ”nyanlända” och behöver ”projekt för att lära sig om valet”?! 

Fast det är klart, det krävs ju inte av dem som blir svenska medborgare och får rösta i val här, att de ska veta något om Sverige och det svenska samhället eller svensk politik – eller ens att de ska behärska språket. Så många är som om de vore ”nyanlända” även efter sex, sju, åtta år och ännu längre tid i landet. Ändå: förleden ”ny” är låter konstig så lång tid efter anländandet…

Undring: Varför använder man i Sverige – politiker, journalister, myndighetsfolk med flera – inte det utmärkta och tydliga begreppet ”asylinvandrad”? Eller ”utländsk medborgare” eller ”utlänning”?

”Nyanländ” är inte ett ord som är synonymt med ”utlänning” eller ”utländsk medborgare”, så det vore bra att sluta använda ordet som ett sådant. ”Nyanländ” till Sverige är en utlänning ju faktiskt bara den allra första tiden, de första månaderna/halvåret, inte sex eller åtta år efter att han faktiskt har anlänt.

Dessutom: Jag har aldrig hört eller sett politiker, journalister, myndighetsfolk eller någon annan kalla andra icke svenskar än asylinvandrade och deras anhöriga för ”nyanlända”. Vi är ”finländare”, ”fransmän”, ”amerikaner” – aldrig någonsin vare sig ”nyanlända” eller ”nysvenskar”. Inte ens om vi landade på en flygplats eller gick i land från ett fartyg i förrgår är vi ”nyanlända”. Och vi förväntas definitivt att efter sex, åtta år (och långt tidigare) ha skaffat oss själva kunskaper både i svenska språket, samhället och hur valsystemet ser ut (om vi valt att bli svenska medborgare).

Klicka på textrutan för att ta del av inlägget på Sveriges Radios sajt.

 

 Klicka på text- och bildrutan för att få fram samtliga texter som skrevs inför valet 2018.
© denna sajt.