En text i en serie texter som publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och region den 11 september 2022. Texter tänkta att påminna om en del som hänt och  en del som inte hänt (!) sedan förra valet. Men mest om vad som händer nu  och vilka som säger, tycker, gör vad under tiden som är kvar tills det är val. Och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.
Klicka på bildrutan för att läsa tidigare inlägg under den här vinjetten.

Migrationsverket har sammanställt siffror på invandringsområdet för tiden januari – juni 2022. Ett stillsamt påpekande i sammanhanget: På en svensk statlig myndighet borde man veta att månaders namn skrivs med gemen första bokstav, inte versal…

Så här ser siffrorna ut som presenterats av Migrationsverket.

40.600 svenska medborgarskap beviljades alltså under årets första sex månader.

Under decenniet 2012-2021 beviljades hela 602.472 svenska medborgarskap. Utan krav på språkkunskaper. Utan krav på att försörja sig själv. Utan krav på kunskaper om det svenska samhället. Som enda land i Norden kräver Sverige inget av detta och inte heller krävs att man styrker sin identitet, det räcker med att man ”gör sin identitet sannolik”. Man får då vänta fyra år längre innan man kan ansöka, men efter det beviljas man sedan i en majoritet av fallen svenskt medborgarskap utan att ha bevisat att man är den man påstår sig vara. Grov brottslighet och/eller att Säpo avstyrker är såvitt jag vet de enda anledningarna till att medborgarskap i Sverige inte beviljas.

Före decenniet 2012-2021 har också ett stort antal svenska medborgarskap beviljats. Alla barn som föds inom dessa familjer blir nu automatiskt medborgare i Sverige. Antalet utländska personer som blir svenska medborgare ökar stort. Samtidigt är de i de allra flesta fall också medborgare i sina hemländer. Många individer, många familjer har förstås acklimatiserat sig här och lärt sig svenska och arbetar och försörjer sig själva och sina familjer och många har också styrkt sin identitet. Men ett mycket stort antal kräver fortfarande, till och med efter ett, två och tre decennier, tolk när de ska interagera med myndigheter, sjukvård och domstolar med mera. Och skattebetalarna tvingas betala för att landets politiker inte kräver kunskaper i svenska språket av sina nya medborgare. Sverige är ett land som har ett mycket stort antal medborgare som inte förstår, talar och skriver landets officiella språk!

Finns det något enda annat land i världen där man kan bli medborgare utan att ha styrkt sin identitet, inte behärskar språket och inte anpassat sig till landet, dess kultur, sätt att leva, värderingar, lagar etcetera?

Övrig statistik:

Klicka på bildrutorna för att se dem i större storlek.

Lästips:

Om medborgarskap
• 
 Asylinvandrad om svenskt medborgarskap: “Varför att det lätt bli Svenska medborgare nu? Politikerna vill ha mer röst, det är en överans mellan migrationsminister och migrationsverket.” – 26 januari 2022. Ur texten:

Hitkomna från länder i hela världen är inte dumma. De har räknat ut detta. En asylinvandrad:

Snart är Val i Sverige nu är det lättare att bli svenska medborgare utan utredning. Då får du besked mindre än två månader medan andra väntar mer än 30 månader. Varför att det lätt bli Svenska medborgare nu?

Politikerna vill ha mer röst, det är en överans mellan migrationsminister och migrationsverket.

Jag skrev för drygt två månader sedan, i november 2021, om den plötsliga utvidgningen av medborgarskapsenheten till vilken man snabbrekryterade och snabbutbildade personer på det för ett land så viktiga området som beviljande av oåterkalleliga medborgarskap är:

Om arbetstillstånd
•  En migga: “Riktlinjen är att cirka 85 % av ärendena – arbetstillstånd – ska handläggas utan att ingående kontrolleras.”

– 1 november 2011. Ur texten:

En migga: Nu hinner arbetstillståndsenheterna inte med att handlägga, eller rättare sagt med att blunda-och-bevilja de inkomna ansökningarna i den takt ärendena strömmar in. Tusentals ärenden ligger i balans. Ändå är riktlinjen att cirka 85 % av ärendena ska handläggas utan att ingående kontrolleras. Därför beviljas cirka 90 % av ansökningarna.

Om asyl
•  Att söka asyl är en rättighet, att beviljas asyl utan asylskäl är det inte – 28 november 2021. Ur texten:

Ur Mikael Ribbenviks replik:

Som alltid i asylrätten handlar det om individuell prövning. Lagen medger inte att vi fattar generella beslut som gäller en specifik grupp på det sätt som skribenterna efterlyser.
———-
Här är det viktigt att komma ihåg vad som är Migrationsverkets roll och det är att pröva ansökan om uppehållstillstånd och asyl utifrån gällande lagstiftning. Ifall personen bedöms ha skyddsskäl beviljas han eller hon ett uppehållstillstånd, om personen får ett beslut om utvisning ska han eller hon lämna landet.

Om skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv
•  Citat ur text av Per Brinkemo: “De som hävdar att beredvilligheten att ta emot ukrainska flyktingar är ett tecken på rasism förstår varken den mänskliga naturen eller gällande förordningar.” – 22 mars 2022. Ur texten:

“Men ni sa ju att Sverige inte längre klarar en stor ström flyktingar!”, påpekar illvilligt de debattörer som ser rasism i allting.

Nej, det gör vi inte. Det kommer att bli enorma problem, trots den kulturella närheten till ukrainare. Av rent praktiska skäl. Redan nu har Sverige brist på bostäder, poliser, lärare, socialsekreterare, förskolelärare … Det kommer att utsätta institutionerna och hela samhället för ännu högre press.

Men nu är det krig i vårt närområde och skyddsbehovet är akut.

För första gången har EU därför öppnat massflyktsdirektivet för ukrainare. Utan individuell prövning får de uppehålls- och arbetstillstånd. Men tillstånden är tidsbegränsade.

Det är inskrivet i EU:s grundlag och gäller bara flyktingar inom närområdet. Också här gäller närhetsprincipen. Det är inte fråga om rasism eller ifrågasättande av att alla människor föds med ett okränkbart människovärde. det är principer och förordningar skapade med insikt om hur människan fungerar.

Om anknytning
•  En före detta migga: “Som anställd på Migrationsverket förväntades jag bevilja uppehållstillstånd och inte bråka om petitesser som identitet och smått otroliga historier om anknytningar och asylskäl.” – 21 september 2012. Ur texten:

Jag tillhörde den minoritet som gärna såg utökade möjligheter till att återkalla felaktigt beviljade PUT (permanenta uppehållstillstånd) och att neka tveksamma UAT (uppehålls- och arbetstillstånd). Men istället för att uppvakta departementet och politiker för att beskriva de problem som beskrivs här så skulle vi ha mindre kontroll för att korta handläggningstiderna. Det var ju viktigt att producera “pinnar”!

Som anställd på Migrationsverket förväntades jag bevilja uppehållstillstånd och inte bråka om petitesser som identitet och smått otroliga historier om anknytningar och asylskäl.

Till slut: Det finns 10.066 texter på denna sajt. Vill man läsa mer om vad som skrivits om asyl, anhöriginvandring (anknytning), arbetstillstånd, medborgarskap, uppehållstillstånd etcetera så går det bra att använda sökfunktionen.

 

Klicka på text- och bildrutan för att få fram samtliga texter som skrevs inför valet 2018.