Så här skriver Karin Dahlström om läkaren och specialisten i psykiatri Stefan Krakowskis bok Oundgängligt behov, (bok nr 12, nyligen utgiven på mitt förlag Mummelförlaget) i finlandssvenska Vasabladet:

Psykiatrisk vård i förändring

I våras fick jag en intressant inblick i den psykiatriska vården i Sverige. Stefan Krakowski, läkare och specialist i psykiatri, allmänmedicin och företagshälsovård, kom i maj ut med sin debutroman ”Oundgängligt behov”, utgiven av Mummelförlaget. Det var hans debutroman och jag hade förmånen att få vara med på bokreleasen i Stockholm.

Boken är en verklighetsbaserad och skriven ur vårdpersonalens perspektiv. Krakowski valde att skildra den psykiatriska vården i Sverige inifrån i romanform för att han ville göra den spännande, underhållande och informativ och för att nå ut till så många som möjligt. Det mesta som händer i boken är självupplevt.

Att avgöra vem som verkligen här i behov av vård är naturligtvis läkarnas uppgift, men med förändringarna i samhället där direktiven är otydliga, ökar påfrestningen på den psykiatriska vården. ”Det finns gott om exempel på människor som söker hjälp och vill bli inlagda därför att de är ensamma”, säger han.

Ett annat exempel som ställer på den psykiatriska vården inför stora utmaningar är den stora strömmen av asylsökande som kom till Sverige för ett par år sedan. Bland dem finns det naturligtvis de som är traumatiserade och som har verkliga psykiska störningar, men det finns också de som vill ha en diagnos för att slippa bli utvisade.

När Krakowski själv började sin bana inom psykiatrin var det ovanligt att människor som inte behövde hjälp sökte den hos psykvården. ”Vi har en helt annan situation idag, och det har gått ganska snabbt. Utvecklingen är djupt oroväckande”, säger han.

I boken låter han en av huvudpersonerna, överläkare Pålsson, beskriva ett fenomen som han betecknar som tidstypiskt: ”Föräldrar har frånsagt sig sitt föräldraansvar i dagens Sverige. Ungdomarna är vana vid att bli serverade allt på ett silverfat. Ingen har talat om för dem att livet inte alltid är en dans på rosor. Man går in i vuxenlivet helt oförberedd på motgångar. Och när man inte sedan kommer in på sin drömutbildning, får nej när man söker ett jobb eller pojkvännen gör slut, rasar livet samman och man mår dåligt.” Han fortsätter: ”Sedan tar det inte lång tid förrän man söker husläkaren som har tjugo minuter per patient och en överfull lista med patientbesök och som därför remitterar patienten till närmaste psykiatriska öppenvårdsmottagning.”

Oundgängligt behov framsidaHan efterlyser en seriös och öppen diskussion om vad som är den psykiatriska vårdens uppgift och tycker att det är beklagligt att en sådan saknas i Sverige idag. ”Det verkar vara kontroversiellt att säga att folk söker vård i onödan”. Men en sådan diskussion är nödvändig, menar han, inte minst med tanke på att resurserna är begränsade.

Beställ boken eller ladda ner den direkt som ebok här.