Klicka på text- och bildrutan för att komma till Migrationsverkets prognos. OBS! Uppdatering/tillägg den 16 oktober 2021: Migrationsverkets verksamhets- och utgiftsprognos den 25 oktober 2017 tycks inte finnas kvar, och går inte att hitta på myndighetens sajt.

Migrationsverket prognostiserar den 25 oktober 2017 att 1500 personer färre kommer att söka asyl i Sverige ”jämfört med föregående prognos”, som de inte anger datum för i sitt pressmeddelande, man får själv leta efter det. I pressmeddelandet står:

I år uppskattas omkring 23.500 personer söka skydd i Sverige, vilket är en sänkning av planeringsantagandet med 1.500 personer jämfört med föregående prognos. Även prognosen för nästa år justeras ned.

Klicka på text- och bildrutan för att komma till Migrationsverkets prognos. .

Att förstå Migrationsverkets prognoser och skriverier är inte alltid det lättaste ens för någon som sedan 22 år är van att ta del av dem. Så här står det i det som troligen menas med ”föregående prognos”, från den 7 februari 2017:

Enligt Migrationsverkets prognos kommer mellan 25.000 och 45.000 personer att söka asyl i Sverige under året. Planeringsantagandet är 34.700 personer.

Om nu detta är ”föregående prognos” så är det lite svårt att förstå vad som menas med ”1.500 personer färre jämfört med föregående prognos” som ju anger mellan 25.000 och 45.000 personer…

Hur som helst, i pressmeddelandet om dagens prognos (25 oktober) sägs vidare:

Arbetet med att ge besked till de som väntat länge fortsätter och planen är att avgöra minst 80.000 asylärenden i år.

Man kan tycka att rubriken på pressmeddelandet, ”Prognos: Färre kommer att söka asyl i Sverige”, i stället borde ha lytt: ”Planen är att avgöra minst 80.000 asylärenden i år”. Men man vill väl invagga kortnästa och skumögda läsare av prognosen i tron att ”utmaningarna” på asylområdet inte är så stora som de är.

Vidare sägs i Migrationsverkets pressmeddelande om oktober 2017-prognosen att:

– Asylärenden som rör ensamkommande barn är högst prioriterade, och där kommer vi att fatta beslut i alla de ärenden vi faktiskt kan innan årsskiftet, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket.

”Som vi faktiskt kan”? Återigen lite kryptiskt. Man kunde ju ha sagt ”…och där kommer vi att fatta beslut i så många ärenden som möjligt före årsskiftet”. ”Som vi faktiskt kan”??? Texten fortsätter:

Migrationsverkets mål under 2017 var att alla ensamkommande som sökte asyl i Sverige under 2015 och 2016 skulle få beslut i sina ärenden. Omkring 17.000 ärenden bedöms kunna avgöras i år, medan cirka 2.000 ärenden riskerar att skjutas fram till i början av 2018.

Inga oklarheter där. Inte heller i det följande:

Anledningen är att flera avgörande förutsättningar har förändrats under året. En av dem är den nya processen med medicinska åldersbedömningar utförda av Rättsmedicinalverket (RMV) som införts tidigare i år. Den nya processen hade en längre uppstartstid än beräknat och ledtiderna har varit längre än planerat.

Det har varit katastrofalt på många sätt att Sverige inte klarat av att göra åldersbedömningar från första början i samtliga fall där ålder inte styrkts och minsta tveksamhet om den rått. Alltså direkt när någon asylsökande sade sig vara 16, 17 år och man kunde hysa minsta misstanke om att så inte var fallet. Då hade asylprocesserna gått snabbare och smidigare och skattebetalarna hade sluppit betala ett mycket stort antal miljarder kronor i onödan för boende, uppehälle, gode män, skolgång etc för tusentals och åter tusentals vuxna män (och enstaka kvinnor). Nu, efter uppvaknandet som skett minst tio år för sent, säger Migrationsverket:

Samtidigt har andelen personer som är aktuella för medicinska åldersbedömningar ökat, och majoriteten av dessa bedöms vara myndiga utifrån RMV:s bedömningar. Av dessa åberopar en del nya skyddsskäl, vilket leder till nya utredningar och muntliga kompletteringar. Men de ärenden där det går att fatta beslut kommer Migrationsverket att avgöra.

Det finns asylsökande vuxna som har låtsats vara barn, blivit avslöjade som äldre och som nu, på samma sätt som när de påstod sig vara ”barn”, anger att de kommit på att de är homosexuella, alternativt plötsligt har blivit kristna. En del påstår sig till och med ha gått från att vara muslimer i hela sina liv till att bli ateister, något som ju inte ens har något med religion att göra, för att på det sättet försöka få uppehållstillstånd när ursprungslögnen om åldern inte fungerade. Detta är omvittnat av många som kommit i kontakt med dessa asylsökande, som också ges råd och får hjälp med att lämna in nya ansökningar med nya ”skyddsskäl” av aktivister av olika slag.

Migrationsverket igen:

– Asylärenden som rör ensamkommande barn är högst prioriterade. Beslut kommer att fattas i alla barnärenden där det finns ett färdigt beslutsunderlag som gör att ärendet kan avgöras i år, och vår plan är att avgöra i princip alla innan årsskiftet, säger Veronika Lindstrand Kant.

Klicka på textrutan för att läsa om RMVs åldersbedömningar t.o.m. 30 september 2017.

Ja, det bör ju gå gå bra att prioritera dem eftersom de är en så liten del av de asylsökande. RMV konstaterade ju i sin första redovisade omgång av 5.820 åldersbedömda, varav 96,2 procent var av manligt kön, att 4.897 personer, det vill säga drygt 84 procent var vuxna. Därutöver ansåg RMV att i 78 fall talade åldersbedömningarna för att de undersökta möjligen är 18 år eller äldre. I endast 808 fall, dvs knappt 14 procent, bedömde RMV att de undersökta möjligen var under 18 år. Det är alltså inte ens säkert att personerna i den lilla gruppen faktiskt är minderåriga.

Alla uppgifter finns på Migrationsverkets respektive RMVs sidor, var och en som är intresserad och vill kontrollera siffror och fakta och annat bör själva läsa gå in där och ta del av de som Migrationsverket informerar om.

 

 

© denna sajt. Vid ev citat, vänligen länka alltid till originalinlägget.