Efter alla turer som redan varit i politiska sammanhang och i medierna hölls den 17 december interpellationsdebatt om al-Hol, det vill säga de 11 kvinnor, finska medborgare, och deras cirka 30 barn som finns i lägret.

Notera att i Finland kallas regeringen”statsrådet”.

Den 16 december meddelade regeringen att den har fastställt riktlinjerna ifråga om finländarna i lägret al-Hol:

Följande dag, den 17 december, hölls alltså interpellationsdebatten som nämns ovan och som Hufvudstadsbladet följde och rapporterade från. Här följer citat ur deras rapportering:

Utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) inleder debatten med en sammanfattning av läget. Han konstaterar att Finland hör till dem som kämpar mot IS, men att barnen i al-Hol-lägret måste skyddas.

Regeringen fattade på måndagen beslut om att barnen ska tas hem till Finland. För mammornas del fattas beslut från fall till fall, säger Haavisto.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho vill veta om regeringen har någon klar plan för att ta hem mammor och barn från lägret. Barnen är oskyldiga till vad deras föräldrar gjort. Kvinnorna däremot har frivilligt åkt dit. Skyddspolisen har varnat för att dessa kvinnor kan fortsätta sin kriminella verksamhet också i Finland om de tas hit. Finland kan inte sända ut bud om att vara ett land som man kan lämna för radikala rörelser och sedan bara återvända tillbaka. Han avslutar med att kritisera regeringen för att inte ge pålitlig information till riksdagen.

Tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) säger att det fortfarande finns frågor som inte har några svar, eller som man inte kan ge svar på. Han anger att regeringen fortfarande har SDP:s stöd.

Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio kritiserar starkt utrikesminister Haavistos arbete och anser att Haavistos agerande bör utredas som tjänstebrott. Han stödjer att Haavisto inte längre åtnjuter riksdagens förtroende.

Paula Risikko, Samlingspartiet, konstaterar att regeringens sätt att agera inte har skapat förtroende. Regeringen ger inte några klara linjedragningar i var de står. Samlingspartiet har inte längre förtroende för Haavisto.

Mikko Savola (Centern) säger att hotet från IS fortfarande måste tas på allvar. Han anser också att information om så här stora, svåra frågor inte kan vara offentlig. Savola understryker att informationsgången måste förbättras. Hela frågan har framställts på ett rörigt vis.

Saara Hyrkkö (De Gröna) kritiserar oppositionen och det leder till ett flertal rop från salen. Hyrkkö säger att utrikesminister Haavisto har De Grönas fulla förtroende.

Veronika Honkasalo (Vänsterförbundet) menar att detta inte är en politisk fråga, utan en rättslig, att det är mänskliga rättigheter som diskuteras.  Vänstern accepterar inte att ett enda finländskt barn lämnas att dö i lägret. Barnen får inte straffas för vad deras föräldrar gjort, säger Honkasalo. Regeringen har fortfarande Vänsterförbundets förtroende.

Eva Biaudet (Svenska folkpartiet) säger att ”vi måste alltid tänka på barnens bästa då vi bedömer åtgärderna med tanke på läget i al-Hol. Vi måste också se till att tryggheten för dem i Finland inte äventyras”. Hon anser att det är starkt oroväckande att sekretessbelagda uppgifter läcker ut i offentligheten, men säger ändå att Haavisto och regeringen har SFP:s fulla förtroende.

Sari Essayah (Kristdemokraterna) kritiserar Haavisto för att ha uppgett olika uppgifter vid olika tillfällen. Samtidigt har hans påståenden också stridit mot vad medierna har rapporterat.  Hon säger att hon misstänker att regeringen skulle ha hämtat såväl barnen som kvinnorna till Finland om uppgifterna inte hade läckt ut i offentligheten.

Harry Harkimo (Liike Nyt/Rörelse Nu) säger att partiet inte stödjer att myndiga personer hämtas till Finland och stödjer misstroendevotumet.

Utrikesminister Pekka Haavisto anför att Finland har legat ett steg efter övriga nordiska länder då det gällt att förhandla med de kurdiska myndigheterna. Det finns dock inte någon klar plan för att lösa situationen, men man har försökt förbereda sig på olika scenarier.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att det är bra att frågan nu diskuteras och att den nyligen tillsatta regeringen har dragit sin linje i frågan. Barnen ska hämtas hem så fort som möjligt, men detsamma gäller inte de vuxna. Hon avslutar med att ställa oppositionen frågan: ”Skäms ni inte?” Högljudda reaktioner uppstår genast i salen.

Erkki Tuomioja (SDP) säger att regeringens linjedragning är korrekt och att den förtjänar förtroende. Samtidigt förstår han att den kan väcka motstridiga åsikter bland beslutsfattarna. Tuomioja fördömer ändå de hotfulla och aggressiva diskussionerna som förekommit på sociala medier.

Petteri Orpo (Samlingspartiet) tackar regeringen för att barnen äntligen ska hämtas till trygghet, även om det borde ha skett för länge sedan. Han säger att många öppna frågor fortfarande kvarstår och dem ber han att få svar på.

Mika Niikko (Sannfinländarna) fortsätter kritisera Haavisto och hans agerande i frågan. Niikko ställer sig frågan om det fortfarande finns skäl att ha förtroende för Haavisto.

Riikka Purra (Sannfinländarna) säger att hon inte förstår hur regeringen kan ha gjort linjedragningar i en fråga som redan förberetts och beslutats om i ministeriet. Hon vill nu veta vem som stått för att hemlighålla planerna.

Antti Kurvinen (Centern) säger att regeringen inte fattar ett endaste beslut som kan innebära ökad osäkerhet för finländarna.

Peter Östman (Kristdemokraterna) säger att han önskar att statsminister Sanna Marin hade utelämnat sin sista kommentar i sitt anförande, där hon ställde Samlingspartiet frågan om de inte skäms.

Debatten fortsatte efter detta, men här slutade Hufvudstadsbladet att live-rapportera. Riksdagen ska den 18 december klockan 10 rösta om huruvida regeringen får riksdagens förtroende.

I en annan artikel i Hufvudstadsbladet säger den svenskkurdiska frivilligläkaren Nemam Ghafouri att hon tror att Finland kan förhandla med mammorna i al-Hol om barnen. Kazakhstan har tagit hem sina 400 interner från lägret och på andra plats kommer faktiskt nu Finland med sitt beslut i måndags. Nemam Ghafouri:

Sverige skryter och säger att de har tagit hem flest barn från al-Hol. Men det var en ensam och envis morfar till Skråmobarnen som gjorde det! I övrigt sitter Sverige bara och rullar tummarna!

Klicka på textrutan för att komma till sidan på Svenska Yle.

Här finns ytterligare live-rapportering från interpellationsdebatten, denna gång hos Yle.