När nu omkring 80 procent av tillfrågade finländare i undersökningar som gjorts säger sig vilja se den nuvarande presidenten Sauli Niinistö omvald, så  torde de övriga sju kandidaterna kanske inte ha så där enormt stora chanser att väljas till det ämbetet. Men skam den som ger sig och den finska sisun förnekar sig inte, alla ger sig in i kampen om att bli Finlands president med gott humör.

Hufvudstadsbladet, liksom också andra medier i Finland, uppmärksammar givetvis presidentvalet och just den finlandssvenska tidningen har en intervjuserie där alla åtta presidentkandidaterna presenteras. Den 6 januari 2018 var det Centerpartiets kandidat Paavo Väyrynen som presenterades i en artikel med rubriken Väyrynen vill rädda Finland från Niinistö. Här några utdrag ur artikeln som i sin helhet kan läsas här:

Klicka på kampanjbilden för att läsa mer om Paavo Väyrynen.

Politikens ringräv Paavo Väyrynen gjorde det klart från början. Matchen går mellan honom och president Sauli Niinistö. De övriga kandidaterna är bara statister. När Väyrynen eldar upp sina supportrar är det Niinistö som sitter på de anklagades bänk.

– Det är skönt att vara med för nu har jag chansen att förverkliga den andra omgången som jag missade för sex år sedan.
——————–
– Niinistö och jag har varit varandras motpoler de senaste 25 åren. Det må ha gällt EU, euron, utrikes- och säkerhetspolitiken eller inrikespolitiken.

– Men om det går så tokigt att Niinistö vinner det här. Är du med om sex år igen? Leif Weckström tittar upp bakom kameralinsen och ställer den försynta frågan.

– Ja säkert, om det gäller min andra mandatperiod, lyder Väyrynens reptilsnabba svar.

Självsäkerheten är det inget fel på.

Paavo Väyrynen har en nätbutik där hans böcker, pins och muggar säljs. Här är de fyra muggarna som lär gå åt som smör i solsken för 30 € (ca 310 kr) styck:

Muggen med Paavo och hustrun Vuokko finklädda i ett hjärtformat porträtt är den överlägset populäraste.

– ”Klassikern”, som lanserades för sex år sedan har vi sålt över 15 000. Sammanlagt har vi sålt över 22 000 stycken, berättar Väyrynen medan han signerar muggarna med en hälsning till köparen.

Med ett pris på 30 euro/mugg kan man snabbt räkna att Väyrynen tjänat över 600 000 euro enbart på sin muggbusiness.

På ”Kungsmuggen” är Väyrynen iförd kungakronan.

– De tillverkades inför Europaparlamentsvalet 2014 när jag siktade på att bli röstkung.

Han blev inte Centerns röstkung, men god tvåa, drygt tusen röster efter Olli Rehn, och fyra i hela landet. Den nya favoriten är ”Självständighetsmuggen”.

Också under den korta ”kaffekopps-intervjun” blir vi avbrutna. En dam har bråttom hem, men måste absolut få signering på en mugg, som ska till Raimo.

Väyrynen skriver och innan vi kan fortsätta försäkrar han sig ännu om att damen säkert hälsar till Raimo.

– Jag hade ju inte alls tänkt ställa upp i presidentvalet utan helt koncentrera mig på riksdagsvalet. Jag tänkte att Niinistö kunde ha fått fortsätta som president förutsatt att han följde Paasikivilinjen och såg till att Finland förblev alliansfritt och neutralt.
——————–
Han behöver inga skrivna tal. Tusentals valtillställningar och stugmöten under en femtio år lång politikerkarriär har gjort sitt. Vältaligt och övertygande knyter han ihop långa resonemang. Inskjutna bisatser, utvikningar och stickspår till trots landar han grammatikaliskt korrekt varenda gång.

Trettiotalet Ackasbor som satt sig i bänkarna får höra om globaliseringens fasor, om billigarbetskraftens Kina, ”världens fabrik” och Indien, ”världens kontor”, om inkomstklyftorna som blir bara större. De får höra om vilka misstag EU-anslutningen och övergången till euron har varit. Och att Niinistö var huvudarkitekten, trots att Väyrynen varnade för farorna.

– Vi hade inte behövt EU, som medlem i EES hade vi redan fått tillträde till EU:s inre marknad. Hade inte vi gått med så hade inte Sverige gjort det heller. Vi hade haft en stark nordisk gemenskap och bevarat vår självständighet.

Läs också Väyrynen sitt förflutnas fånge (6 januari). Ur artikeln:

Paavo Väyrynen, 71, var en politisk komet när han blev utrikesminister vid 31 års ålder. Han är fortfarande en komet som bara flyger vidare – lätt bränd av sin egen svans.

Paavo Väyrynens karriär på 1970-talet såg ut att kunna sluta bara på ett sätt: som republikens president.

Men mot hans omvittnade och aldrig ifrågasatta begåvning och intelligens stod en aptit på politisk makt som bara Urho Kekkonen kunde konkurrera med honom om. Den fick honom att utsätta sig för ett ständigt politiskt gungfly. Trots att han stod inför avgrunden ett dussintal gånger lyckades han alltid på något mirakulöst sätt överleva, dock allt mer kantstött.

En av sina mest svidande förluster drabbades Väyrynen av 1987 när ”kassaskåpsavtalet” med SFP och Samlingspartiet om att man skulle mygla honom till statsminister efter valet kom till president Koivistos kännedom. Koivisto blev rasande och svarade med att utse Harri Holkeri till regeringsbildare och sedan statsminister framför näsan på Väyrynen och de andra inblandade.

Och till slut lite ”Väyrynen om Väyrynen):

Paavo Väyrynen är dock själv bäst på Paavo Väyrynen.

När Väyrynen talar om sig själv avslöjar han ofrivilligt mer pinsamheter om sig än utomstående som talar illa om honom. Men ibland också klädsamma sanningar. Några exempel:

”Jag är varken för eller emot. Snarast tvärtom.”

”Så sade jag, men det menade jag inte.”

(Två Väyrynen-klassiker).

”Alla har sina egna styrkor. Det råkar bara vara så att alla dessa styrkor förenas i mig.” (Väyrynen inför ordförandevalet 2010).

”Jag ser mig mera som Kekkonen, som håller fast vid sin linje och som är beredd att gå vidare i ur och skur.” (När han grundade Medborgarpartiet och vägrade lämna Centern).

”Man säger att jag är gammal, men jag är ju bara en 65-årig ungdom.” (Väyrynens kampanjslogan i valet 2012).

”Jag kan inte undfly mitt ansvar.” (Väyrynen när han meddelade om sin kandidatur vid valet 2012).

”I alla förluster finns ett frö till nya segrar.” (Väyrynen i tidningen Tamperelainen 2016).