…och det enbart för att Finland fick världens yngsta, dessutom kvinnliga statsminister i Sanna Marin! En statsminister som själv säger sig inte fundera över vare sig sin ålder eller sitt kön utan på de saker som fick henne att engagera sig politiskt och på de saker som gett partiet förtroende av folket.

Klicka på textrutan för att läsa texten på Svenska Yles sajt.

Ur texten:

I dag, den 8 januari, gör statsminister Sanna Marin sitt första statsbesök – enligt lång tradition till Sverige. Marins unga ålder och kön skapade rubriker världen över när hon tillträdde, i Sverige med en viss avundsjuka och självrannsakan. För Sverige är, trots sin starka jämställdhetsimage och feministiska utrikespolitik, det enda landet i Norden där en kvinna aldrig blivit statsminister.

I texten finns en hel del länkar till vad som skrevs i Sverige när Sanna Marin tillträdde sin post – i hela världen skrevs tusentals artiklar och hon lär ha fått 400 intervjuförfrågningar så intresset har varit stort överallt, inte bara i Sverige. Där konstateras också detta faktum:

Både Sverige och Finland leds av socialdemokratiska statsministerpartier i kris, med siffror som dalar samtidigt som stödet för högerpopulistiska Sverigedemokraterna och Sannfinländarna når rekordnivåer.

I texten, skriven av Marianne Sundholm för Svenska Yle, kan man också läsa:

Vi är vana vid att rubrikerna om Sverige i Finland är klart fler än rubrikerna om Finland i Sverige. Regeringskrisen i Finland hade pågått i flera dagar innan den noterades på svenska sajter*, och den orsakade stora rubriker först i det skedet då det redan var klart att Antti Rinne faktiskt avgår.

Om Marin har det däremot skrivits spaltmillimeter upp och ner i både dags- och kvällstidningar i Sverige, och inte bara om hennes kön och ålder. Det har skrivits om hela regeringen hon leder, om hennes bakgrund och det har dragits paralleller till svensk politik. Det har skrivits om hur Nya Zeelands premiärminister säger att Marin inte behöver några råd från henne, och det har skrivits om hur Marin svarar när Estlands inrikesminister hånar hennes bakgrund som butiksbiträde.

 *  På den här sajten noterades den – och noteras mycket annat som rör Finland – genast, så det stämmer inte helt. Men de stora medierna är ju sällan intresserade av att berätta vad som sker i det välmående grannlandet.


Kommentar
: Det blir intressant att se hur de svenska medierna uppmärksammar det finska statsministerbesöket i Sverige idag. Man kan bara hoppas att de klarar av att rapportera sakligt och utan anspelningar på ålder och kön och utseende hos någondera statsministrarna som möts, men det är troligen fåfäng förhoppning.

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.