Nikolas Laios har arbetat inom barnomsorgen, kriminalvården och som umgängesstödjare. Han är sedan fem år tillbaka engagerad i frågor som rör barns rättigheter och hur dessa påverkas av svenska lagar, socialtjänst och rättsväsende.

Han är involverad i regeringens pågående utvärdering av vårdnadsreformen från 2006 och är verksam inom flera organisationer för barns rätt till sina föräldrar.

Nikolas blev själv pappa till Iosef i december 2012.

Till Sverige, inför barnkonventionens införande i lag 2020
Nu när vi sedan 2017 vet att barn mår bäst av ha mycket kontakt med båda sina biologiska föräldrar så måste vi börja agera efter det som fakta och forskning tydligt deklarerar.

Barn som bor växelvis (lika mycket) eller med båda föräldrarna mår bäst. Dubbelt och trippelt så bra som barn som bor med bara ena föräldern eller är helt avskurna från båda föräldrarna. Detta är sant redan från 3 års ålder.

Ur ”Folkhälsoinstitutet – kartläggning av psykisk hälsa bland barn och unga.”

Om vi ska uppfylla kraven i barnkonventionen behöver vi alltså ha rutiner för att slussa in barn och föräldrar i nära relationer redan från födseln, så att ett växelvis boende är möjligt redan vid tre års ålder. Man kan inte ha separerat barnet från föräldern och sedan starta ett växelvis boende vid tre års ålder. Samhället har en skyldighet mot barnen att se till att processer och stöd som ska vara normen – växelvist boende – fungerar.

Klicka på textrutan för att läsa artikeln.

Problembilden är stor i Sverige idag och JK varnade redan för två år sedan för att skadeståndsmålen mot stat och kommun kommer att bli överväldigande när barnkonventionen blir lag. Just för att det svenska samhället är ett av de sämsta i världen på att värna barns rättigheter till sina föräldrar.

Misslyckandet i Sverige har flera orsaker
– Utredningar hos sociala myndigheter som inte är vetenskapliga
– Föråldrade lagar
– Lagar som uppmuntrar till tvist
– Avsaknad av processer för att barn ska kunna må bra

”Misslyckande” kan tyckas ett starkt ord, men inte om man ser till det faktiska läget för barn och unga i Sverige idag.

 – Psykisk ohälsa ökar lavinartat
 – 8 000 vårdnadstvister årligen (har fördubblats på kort tid)
 – 12 000 fall av LVU årligen
 – Brott mot barn ökar markant, men åtalas inte
 – 250 000 barn har ingen eller dålig kontakt med den ena eller båda föräldrarna

Denna enorma mängd av systematiskt skapade barnaöden ger oss som vuxna underkänt. Samhället – vi alla – måste börja bry oss om barnperspektivet och lämna allt annat därhän.

Innan barnkonventionen kan bli en effektiv lag i landet Sverige, måste drastiska åtgärder till, både från lagstiftare och när det gäller synen på hur barn faktiskt fungerar.

Till min son Iosef:
I år har jag inte behövt skriva den här texten riktad till dig för att du ska kunna läsa den i efterhand. Vi har oss själva att tacka för det.

Kanske mest för att du, fantastiska lilla människa, under många månader av undanhållanden och utsatthet fortsatt att tala om för både domare, medlare och socialtjänst att du vill vara mycket hos pappa.

Vår övervakade veckokontakt via videosamtal, som alltid på något sätt blir saboterad, blir helt plötsligt ett 25 minuter långt samtal. Du vägrar lägga på för att du har läst om FN:s barnkonvention i förskoleklassen och citerar ur den när du blir ombedd att lägga på med: “Jag har rätt till både min mamma och min pappa”.

Jag skriver texten du läser nu tidigt på morgonen den 23:e december 2018. I år har jag inte riktat berättelsen till dig för nu är du här, hos mig. Du ligger i vår säng och sover och vi ska fira vår första jul tillsammans. Den första på sex år. Vår första jul tillsammans någonsin.

Pappa ska sluta skriva nu, lämna skrivbordet och gå tillbaka till den varma sängen. Jag hör att du börjar vakna och snart är det dags för frukost.

Jag älskar dig.

 

 

 

 

Och jag, som följt er genom alla år, önskar er en riktigt, riktigt
God Jul, Iosef och Niko!
Merit

Tidigare texter av Nikolas Laios på denna sajt:
*  Be my guest # 117 Juldagen Nikolas Laios – 25 december 2015
 Be my guest # 123 Juldagen: Nikolas Laios – 25 december 2016
*  Be my guest # 131 Nikolas Laios – 24 december 2017
Be my guest # 134 Nikolas Laios – 4 september 2018

Text om Nikolas Laios på denna sajt:
*  I Sverige år 2017 ska det inte vara skillnad mellan ”äkta” och ”oäkta” barn som det var förr i tiden! – 17 mars 2017